Alma tudnivalók

Almafajták ételkészítéshez

 
-Édes almák:
 golden,starking,cox narancs,gala,wellspur delicious,gala must,   
Salátákhoz: ezeket már nem kell cukrozni,önmagukban is édesek
-Savanyú fajták:
jonagold, húsvéti rozmaring,idared,boszkop,charden,rétesalma,
Rétesekhez,pitékhez
Édes-savanyú
Rubinola,Ozark Gold,mollies delicious,
************************************************************************

Miért jó az alma?

 
A benne lévő ásványi anyagoknak, rostoknak köszönhetően pozitívan hat az emésztésre, de az alacsony vércukorszint emelésére is kitűnő szer az alma. Ha elalvás előtt fogyasztjuk, előbbi hatása miatt az álmatlanságot is elűzi, hiszen gyümölcssavtartalma stabilizálja a vércukorszintet. Fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, a benne lévő pektin vérhígító hatású, a kálium pedig vízhajtó, a héjában lévő cseranyagok gyulladáscsökkentő tulajdonságúak. Alacsony kalóriatartalma miatt almával diétázhatunk is.
 

Hogyan használjuk?

 
Maradjon fehér:
 Ha meghámozzuk az almát, húsa hamarosan elveszti fehérségét, ezt egy hétköznapi praktikával - hogy citromlét csepegtetünk rá – megakadályozhatjuk. A gyümölcssalátához először mindig a citrusféléket aprítsuk fel, majd az almát, miután feldaraboltuk, azonnal keverjük hozzá.
 

Aszalás: 

 
A készen kapható aszalt almakarika drága csemege, ezért érdemes otthon előállítani. Ehhez mindössze egy aszalógépre van szükséged – egyszerűbb változatait akár kevesebb mint tízezer forintért megkaphatod. Ráadásul aránylag hamar behozza az árát, hiszen bármilyen gyümölcsöt tartósíthatsz vele. Az aszalványoknak igen magas a tápértékük, hiszen az eljárás csupán vízelvonást jelent, így az összes vitamin a gyümölcsben marad.
Az aszalt alma fél évig eltartható. Ha süteménybe teszed, áztasd be előtte fél órára meleg vízbe. Müzliben és tésztába keverve is finom, de szárnyashúsok töltelékének alkotóeleme szintén lehet.
 

A tárolásról: 

 
Az alma könnyen eltartható, de tárolásra csak az érett, egészséges, száraz gyümölcs alkalmas. Kisebb mennyiséget a hűtőszekrény zöldségrekeszében is tárolhatunk, a hideg ugyanis védi az almát nedvességtartalmának elvesztésétől, így lédús marad. Még jobb, ha a gyümölcsöt fóliatasakba tesszük, de szúrjunk a zacskóra egy-egy lyukat, hogy ne párásodjon be. Nagyobb mennyiség tárolására a sötét, hűvös kamra a legmegfelelőbb. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, és távolítsuk el a megbarnult darabokat.