ÁNIZS
Származási helye: Keleti mediterrán terület, vagy a Nyugat-Ázsia. Törökország jelenleg is nagyon fontos termelöje, de a jobb minöségü magok Spanyolországból származnak. A távol-keleti konyhákban (India, Irán, Indonézia) nem tesznek különbséget az ánizs és az édeskömény között, emiatt általában mindkettönek ugyanazt a nevet szokták adni. Az ánizzsal helyettesíthetjük az édesköményt az észak-indiai receptekben. A nyugati konyhamüvészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Kis mennyiségben szerepelhet még olyan füszerkeverékekben, melyeket virslikhez, illetve pörköltekhez adhatunk. A legfontosabb felhasználása azonban az ánizs ízesítésü likörökben történik, mint amilyenek a raki, ouzo, és a pernod.
 
Babér 
 
Ez az a füszer, amelyet alighanem még az is ismer, aki soha életében nem járt konyha közelében, hiszen régen a dicsöség, a hírnév jelképe volt a belöle készített koszorú. Ma már nem készítenek babérkoszorút, de a konyhamüvészetben igen elökelö helyet vívott ki magának ez a jellegzetes zamatú füszernövény. A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Füszerként elsösorban levesek, zöldséges ételek, fözelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe. Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne fözzük, mert keserü lesz az étel. Tálaláskor távolítsuk el a babérlevelet.
 
Bazsalikom

Népies nevén bazsalikum, királyfü, németbors. A közkedvelt, egynyári növény eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba, ahol hamar, széles körben elfogadták kellemes, szegfüszegre emlékeztetö fanyar, pikáns illata miatt. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapfüszere. A leveles, virágos hajtásokat felhasználhatjuk frissen, vagy morzsolt, szárított formában. Vigyázzunk arra, hogy ha szárított állapotban tároljuk otthon, akkor fénytöl óva, légmentesen legyen elzárva. Mint füszert igen sokoldalúan fel lehet használni: levesekbe, fözelékekbe, salátákba, szószokba, pácokhoz, sültekhez, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Egyes halételekhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kitünö köretet készíthetünk belöle. A Bazsalikomból készült teát gyomorerösítöként, étvágygerjesztöként, köhögés csillapítására és vízhajtóként is fogyaszthatjuk.
 
Boróka
A boróka kitünö alkalmazkodóképességének köszönhetöen Észak-Amerika és Európa nagy részén elterjedt, hazánkban is elöfordul, vadon is megterem. Egy-három méter magasra is megnövö cserje, termése apró, zöld és kékesfekete bogyó – színe attól függ, mennyire érett. Illata jellegzetes, íze kesernyés. A borókát a népi gyógyászat vizelethajtó és emésztést elösegítö hatása miatt elöszeretettel alkalmazta. Jó görcsoldó, izzasztó és nyálkaoldó. Hatásos segítség lehet az influenzás idöszakokban is. Egyes területeken asztma esetén inhaláló szerként alkalmazták. A belöle készített kenöcsöt pedig reumás testrészek kezeléséhez használták. A borókát felhasználják likörök, pálinkafélék ízesítésére, pácolásra, a borókaszósz és lekvár pedig a vadételek remek kiegészítöje. A kozmetikai-, illatszer- és gyógyszeripar is feldolgozza. Mi is nyugodtan elökereshetünk néhány olyan receptet, amelyben a boróka is szerepel, nemcsak új, érdekes ízeket ismerhetünk meg, de egészségünknek is jót tesz, ha néha-néha borókával fözünk.
 
Bors
 
Az Elö-Indiából származó bors a legismertebb és legáltalánosabban használt ízesítöszer az egész világon. A cserje 
 
bogyója adja az értékes illóolajat, piperint, keményítöt, szénhidrátot és enzimeket tartalmazó füszert. Az éretlenül 
 
leszedett és szárított termésböl lesz a feketebors, míg az érett termés, melyröl a külsö héjat dörzsöléssel, áztatással 
 
eltávolítják, a fehérbors. A fekete az erösebben csípös ízü, a fehér az enyhébben aromás. Mindkét fajta egész és örölt 
 
állapotban kerül forgalomba. Minden ételhez (ízlésnek megfelelöen persze) adható, kivéve az édes ízüeket. Nemcsak 
 
ízesítö, hanem étvágygerjesztö hatása is van. Ha valaki kímélö diétán van, például epe-, vagy vesebántalmak miatt, 
 
használatát kerülnie kell. Ebben az esetben borspótlót, pl. borsikafü használata ajánlott. A vörösbors, vagy szecsuáni-, 
 
más néven japánbors egy Kínában öshonos fa termése. Csípös, aromás ízü, a kínai ötfüszerpor egyik alkotója.
 
Borsmenta
 
Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában is jó szolgálatot 
 
tesznek. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Kakukkfüvel, majorannával együtt 
 
használva pompás ízt köcsönöz a pulyka töltelékének. Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák.
 
Cardamom
 
Elő-India délnyugati partvidékéröl származik. A Cardamomum név a görög kardia = szív és amomum = füszer szavakból 
 
ered. Az indiai Malabár-cardamom története azonos korú az emberi civilizáció történetével (már szanszkrit írások is 
 
említik a cardamomumot). A friss Malabár-cardamom aromája, formája és papagáj-zöld színe különleges. A toktermés 
 
fala semmiféle íz-, olaj- és illóanyagot nem tartalmaz. A benne lévö magvakat használják fel. Ezek íze gyengén 
 
kámforos, aromás szagúak, enyhén csípös ízüek. Ha tehetjük akkor friss zöld magot használjunk, mert a szárított termés 
 
jelentös mennyiségben veszít íz-és illatanyagából. A termést tejesen kifejlödött állapotában, de még zölden (az érés 
 
elött) szedik le, majd szárítják. Ez a "barna" kardamomum.Klasszikus felhasználó országok: Közép-Kelet országai (Arab 
 
világ), Közel-Kelet, Skandináv országok, Oroszország egyes vidékei, Japán. Arab országokban nem múlhat el nap egy 
 
'Gahwa' "kotyvasztása" nélkül. Ez kávé az Arab vendégszeretet nélkülözhetetlen eleme. A svédek az almapudingjukba, 
 
Norvégiában húsok, darált húsok (hamburger, kolbász) ízesítésére használják. A világ többi részén föként Curry porok 
 
alkotóelemeként ismert. A kozmetikai ipar is felhasználja, valamint szívizommüködést serkentö, emésztést javító 
 
(gyomorerösítö, szélhajtó), köhögést csillapító és tonizáló szer.
 
Cayenne bors, chilipaprika
 
Nem borsféle, hanem nagyon csípös, hegyes, piros, a trópusokon termö paprikafajta, a hazánkban is termesztett 
 
cseresznyepaprikának egy közeli rokona. Nálunk egy aprótermetü változata díszpaprikaként ismert. Mártásokhoz, 
 
salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz használjuk. Nálunk 
 
cayenn bors néven, örölt változata kerül forgalomba. Chili füszerkeverékek, mártások alapanyaga. A maják úgy 
 
tartották, hogy a csípös paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket, illetve a fogíny megbetegedéseit. Az aztékok 
 
átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat. A chili paprika rendszeres 
 
fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes 
 
fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól.
 
Chili-por
 
Mexikóból származó füszerkeverék, melynek fö alapanyaga a cayenni bors. Tartalmaz még vöröshagymát, fokhagymát, 
 
szurokfüvet, fehérborsot, szegfüborsot, köményt, szerecsendiót, valamint a helyi hagyományoknak megfelelöen más 
 
ízesítöket. Használják sültek, sajtos ételek, pikáns saláták, erös mártások készítéséhez. Igen erös íze miatt egyszerre 
 
mindig csak keveset tegyünk az ételbe.
 
Citromfü
 
A Közel-Keletröl származik, aromája eröteljesen emlékeztet a citromra. Friss levele jól illik salátákhoz, mártásokhoz, 
 
halhoz, szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcssalátához és üdítöitalokhoz. Pótolhat citromhéjat és citronellát is. 
 
Finom tea készíthetö friss és szárított leveleiböl.Élénkítö hatású, ideg- és gyomorerösítö, csökkenti a koleszterinszintet, 
 
serkenti az epemüködést. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévö leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és 
 
díszítéshez egyaránt.
 
Curry por
 
Indiából származó füszerkeverék, mely erösségétöl függöen 10-30 féle füszert tartalmaz. Készítésének Indiában nagy 
 
hagyománya van, minden háznak megvan a maga tradícionális, féltve örzött receptje. Neve az indiai kari-szósz szóból 
 
ered. Az angol gyarmatosítók átnevezték curry-re és így terjesztették el Európában. Fö alkotórésze a kurkumagyökér, 
 
mely indiai sáfrányként is ismert. Az emésztést jótékonyan befolyásoló szer. Ízesíthetünk vele rizses-, tojásos ételeket, 
 
húsokat és mártásokat. Jellegzetes íze miatt könnyü a készülö ételünket túlfüszerezni.
 
Csillagánizs
 
Illata olyan, mint az ánizsé, de aromája és íze teltebb, tüzesebb és nehezebb annál. Az ánizshoz hasonlóan a 
 
csillagánizst is - elsö sorban karácsonyi - süteményekbe használjuk. Alkalmazásával az alma-, körte- és a szilvalekvár, a 
 
pudingok, a gyümölcslevesek és a kompótok még ízletesebbek. Fekete teában leginkább édes-füszeres aromáját 
 
érezhetjük. Általában minden olyan étel füszerezésére használhatjuk, amit ánizzsal is ízesíthetünk. Vigyáznunk kell 
 
azonban, hogy a csillagánizst idöben eltávolítsuk az ételböl, különben az túl erösen füszeres lesz.
 
 Csombor – Borsikafü
 
A borsos ízü levelekkel húsokat, kolbászt, hurkát, mártásokat ízesítenek. Bableves, babfözelék, burgonyaételek, 
 
káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások füszere. Kiemeli a babból 
 
készült ételek ízét, valamint csökkenti a felfúvódást. Ne fözzük az étellel együtt, csak a fözés befejezése elött pár perccel 
 
kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben 
 
gyógyhatása is van.
 
Édeskömény
 
Az édeskömény a Földközi-tenger térségében honos zöldségféle, amelyet már az ókori egyiptomiak is termesztettek 
 
gyógyhatású anyagai miatt. Íze jellegzetesen ánizsos. Az édeskömény kiválóan alkalmas pikáns ízü saláták készítésére. 
 
Párolva, fözve köretként is fogyaszthatjuk.
 
Fahéj
 
Ez a közismert füszer egyike a legrégibb ízesítöknek. Ceylon szigetén, a Szunda szigeteken és Kínában öshonos fa. A fák ágairól lefejtett sötétbarna kérget használjuk. Kellemes illatú, jellemzöen édeskés, kissé csípös ízü füszer. Tartalmaz illóolajat, nyálkát, gyantát, csersavat, cukrot és keményítöt. Őrölt állapotban inkább sütemények, rizses ételek, míg egészben gyümölcsleves, kompót és különbözö italok ízesítésére használják. Emésztést serkentö, ízjavító, étvágyjavító szer. Kellemes aromája miatt kedvelt illatszeripari alapanyag. A legjobb minöségünek a ceyloni fahéjat tartják.
 
Gyömbér
 
A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítöje. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért. A híres kínai "öt-füszer keverék" egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A gyömbérgyökér alakja felettébb emlékeztet az emberi ujjra, épp ezért azt tartották, hogy ha a terhes nö gyömbérgyökeret tart magánál, gyermeke fölös ujjal fog születni. A gyömbérgyökeret vékony szeletekre vágva és reszelve használhatjuk fel, a friss gyömbér a hütöszekrény zöldséges rekeszében egy hónapig eltartható. Ha a húst friss gyömbérrel pároljuk, sokkal puhább lesz. Az orvoslásban is felhasználták, pl. gyomorfájás, hányás, hasmenés stb. esetén alkalmazott melegítéses vagy égetéses gyógykezelésekhez.
 
Izsóp
 
Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sürü fürtökben lógnak. Gyógyhatása a herpeszt okozó vírust gátolja, illó olaj tartalma miatt köhögés ellen kiválóan alkalmas. A füszeres illatú levelek segítik a zsíros ételek emésztését. Burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, burgonyás ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom füszere, ízesítöje. A növényt és illó olaját a konzerv- és liköripar is használja.
 
Kakukkfű
Már az ókori egyiptomiak és görögök is használták füszer és gyógyszerként. A rómaiak a sajtokat, a borokat füszerezték vele, mára az egész világon elterjedt. A francia konyha nélkülözhetetlen füszere, kellemes, jellegzetesen kámforos illatú, aromás ízü, ezért csak kis adagban élvezhetö, különben erös illatával megváltoztatja az étel ízét. Levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, hurkák, kolbászok, burgonyás és vadas ételek remek kiegészítöje. A növényi ecetek ízesítésére is használják. Jól kombinálható petrezselyemmel és babérlevéllel. A friss ágacskái néhány napig hütöben eltarthatók, a szárított leveleket meleg, szellös helyen tárolhatjuk.
 
Kapor
A kapor ismert kerti zöldfüszer, de talán nem tudunk róla annyit, amennyit megérdemelne, és a kelleténél ritkábban is használjuk, pedig különleges, finom íze mellett jótékonyan hat szervezetünkre is. A kapor öshazáját valahová a Földközi-tenger környékére, talán a Közel-Keletre teszik, innen terjedt el az egész világon. A savanyúságok elengedhetetlen hozzávalója, hiszen nemcsak jellegzetes íze van, de tartósító hatása is ismert. Egyes népek, például az olaszok, ma is sok kaprot fogyasztanak levesekhez, töltelékekhez. A növény egy-másfél méter magasra is megnö, a kiskertekben elszóródó magokból ültetés nélkül is sok kapor kel ki. Érdemes belöle felaprítva télire is fagyasztani, így bármikor használhatjuk. Két-három doboznyi kapor egész télen elég lehet a családnak, de akár szárithatjuk is.
 
Kapri
Görögországban már az ókorban is használták. Elö-Indiából és a Kaukázus területéröl származik, Dél-Európában és a Földközi-tenger partvidékén honos tüskés cserje. A még ki nem nyílt, fonnyasztott zöld virágbimbó a kapribogyónak nevezett füszer. Ecetben, sóban, olajban tartósítják. Kellemesen kesernyés és csípös, jellegzetesen fanyar íze van. Halkonzevek, mártások, pástétomok, saláták, vadas ételek, húskocsonyák, gyenge húsok (bárány, borjú, nyúl, szárnyas), húsgombóc, körözött ízesítésére, hidegtálak díszítésére, burgonyasalátához használhatjuk. Étvágygerjesztö, vérnyomáscsökkentö hatású, erösíti az immunrendszert.
 
Koriander
A friss koriander füszeres borsos ízét különösen az ázsiai konyha kedveli. Nagyon finommá teszi a leveseket, salátákat, hal és húsételeket. A friss levél a sima levelü petrezselyem ízére hasonlít. Szárított magját örölve például a mézeskalács füszerezésére is használják. A koriander javítja az étvágyat és csökkenti a teltségérzetet.

 

forrás: szepkepek.bloglap.hu