Az asztal örömeit minden életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és minden nap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek, és az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.

A finom étel összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára.

Okostojás

A SÓ így,nagybetűvel!

 
Ételeink  ízét  adja  az  egyszerû  fûszer.  Semmi  különös,
mégis élvezhetetlen nélküle az élet. De mi mindent tud
még ez az egyszerû kis ételízesítô?
 
A só tisztítja a sütôt. Ha valami kifutott, azonnal sót kell
rászórni, majd ami odaégett, kihûlt állapotban könnyedén
letörölhetô.
 
Tegyünk a hûtôbe egy kis tálka sót. Kiváló szagtalanító és
nedvesség szívó.
 
Ha  a  vörösbor  a  textíliára  csöppen,  szórjunk  rá  sót,
hagyjuk állni egy ideig, és csak azután mossuk ki - a folt
nyomtalanul el fog tûnni!
 
Nem  fröcsköl  az  olaj  sütés  közben,  ha  egy  pici  sót
szórunk bele.
 
Keménytojás  készítésekor  rakjunk  a  fôzôvízbe  egy  pici
sót, a gázról levéve hideg vízben pihentessük pár percig.
 
Sokkal szebben le tudjuk szedni a tojáshéjat.
 
Sót mindenfajta sütemény tésztájába kell tenni, még az
édes tésztába is, mert e nélkül nem lesz finom.
 
Bizonyára Ön is gondban van, ha borral kell fôzni, de csak
1-2 dl kell belôle. Ilyenkor vagy megisszuk a maradékot,
vagy  eltesszük  a  hûtôbe  késôbbre.  Azonban  van  egy
kiváló módszer, mellyel eltehetjük a következô fôzésig a
kimaradt borunkat.
 A vendégségbôl megmaradt, jégkoc-
ka  tartóban  lefagyasztott  fehérbort  halakhoz,  savanyú
levesbe,  francia  hagymalevesbe,  káposztás  ételekbe,
párolt  zöldségbe  és  fehér  húsokhoz  adjuk  hozzá  az
elkészítés  alatt.
  A  lefagyasztott  vörösborral  pörköltet,húsokhoz készült mártásokat ízesíthetünk - így legalább
nem kell megbontani egy egész üveget, és a maradékot
ügyesen felhasználhatjuk.
 
 A lefagyasztott vörösbort vagyfehérbort  tehetjük  bóléba,  teába,  meleg  nyári  estéken
pedig hûsítô fröccsöt készíthetünk belôlük egy kis szódával.
 
---------------------------------------
 
Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használj a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.
Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltesz az edénybe.
 
 Hogy a citrom használat előtt lédúsabb legyen, görgesd meg egy kicsit az asztal lapján. Ha csak pár cseppet szeretnél felhasználni belőle, megmosása után szúrjál bele egy kötőtűt, majd ezen keresztül nyomd ki a levét. A maradék citromot alufóliába csavarva hűvös helyen tárold.
 
 Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.
 
A hasábburgonya úgy lesz belül puha és kívül ropogós, ha kétszer sütöd meg bő forró olajban: először csak halvány sárgára süsd, szedd ki papír törölközőre (szalvétára) majd rövid pihentetés után már szép pirosra sütheted.
 
 Mivel a sós víz lassabban kezd el forrni, ezért ha a tészta kifőzéséhez vizet akarsz forralni,  forrald fel és csak akkor sózd ha már forr.
 
A tészta főzéskor nem ragad össze, ha 8-10 szeres mennyiségű vízben főzöd és egy kanál olajat is teszel bele.
 
---------------------------------
Az főzeléket annyi vízben főzd,hogy ne leljen leönteni róla amikor már megpuhúlt. Ezzel a vitamínok megmeradnak az ételben.
Tartsd a tojást dobozban! Így egyrészt lassabban veszítik el nedvességtartalmukat, másrészt nem veszik át a hűtőben lévő többi étel szagát.
A tojásokat mindig a tompább végükkel felfelé helyezd a tojástartóba, így tovább frissek maradnak!
 Ha bizonytalan vagy a tojás frisseségében,tedd bele egy edény vízbe, amennyiben friss,elmerűl,ha már nem jó,lebeg,vagy nem sülyed le.Amikor több tojást ütöl fel,egyenként üsd egy pohárba,és úgy tedd a keverő tálba,vagy az ételhez.
 

 

 

 




BannerFans.com

Címkék

  1. Okostojás

Újdonságok

Rekord Székelyudvarhelyen

2014.11.25 07:18
 A legnagyobb mennyiségű töltött káposzta egy edényben – ezt a Guiness-világrekordot szerezte...

—————

Viccek a gasztronómia világából

2014.09.09 12:30
Elégedetlen vendég az étteremben: - Pincér, ez az étel ehetetlen! Hívja ide a szakácsot! -...

—————

Elindult a weboldal

2014.09.09 12:29

—————